Program dedicat prosumatorilor persoane fizice și consumatorilor vulnerabili din punct de vedere energetic

Etapa I – Componenta B – instalare de baterii

Informații : Acordare de vouchere pentru acelerarea de capacități de energie regenerabilă, în cadrul gospodăriilor individuale.

Proiectele se depun începând cu data de 02.12.2024, de către 

Se vor acorda 20.000 buc vouchere a câte 5.000 euro pentru instalarea sisteme de stocare a energiei electrice cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW pentru proprietarii de locuințe care  dețin deja un sistem de panouri solare cu o capacitate neta de cel puțin 3 kW.

Contribuție proprie beneficiar: ZERO

Criterii de eligibilitate

  • Beneficiarul final este persoana fizică cu domiciliul în România, iar adresa de domiciliu precizată în Cartea de identitate corespunde cu adresa clădirii rezidențiale obiect al proiectului;

  • Beneficiarul final deține dreptul de proprietate privată asupra imobilului (teren și/sau clădire), la momentul depunerii cererii de finanțare.

  • În plus, imobilul (clădire și teren) este liber de orice sarcini sau interdicții ce afectează implementarea proiectului;

  • Imobilul nu face obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluționare la instanțele judecătorești, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale, dreptului comun sau al unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publică;

  • În cazul în care imobilul (teren și/sau clădire) este deținut în coproprietate de mai multe persoane, sunt îndeplinite condițiile:

    • Beneficiarul final, persoana fizică, minim 50% din suprafața utilă a clădirii și, de asemenea, minim 50% din suprafața terenului.

    • Beneficiarul final și ceilalți proprietari își dau acordul cu privire la implementarea proiectului (conform contractului comercial dintre solicitant și consumator vulnerabil de energie)

  • Clădirea nu este clasată/în curs de clasare ca monument istoric aflată în patrimoniul UNESCO, în patrimoniul cultural național, în patrimoniul cultural local din mediul urban și rural.

  • Clădirea NU este inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial (Hotărârea Guvernului nr.493/2004 pentru aprobarea Metodologiei privind monitorizarea monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial, anexa A), lista patrimoniului cultural național sau lista patrimoniului cultural local din mediul urban și rural (Ordinul nr. 2828 din 24 decembrie 2015, emis de ministrul culturii, pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului culturii și cultelor nr. 2.314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizată, și a Listei monumentelor istorice dispărute, cu modificările ulterioare).

  • Clădirea nu este amplasată într-o zonă de protecție a monumentelor istorice și/sau în zone construite protejate aprobate conform legii.

  • În cazul contractelor comerciale încheiate cu beneficiari finali al căror obiect îl reprezintă amplasarea de sisteme fotovoltaice pe teren sau clădire rezidențiale unifamiliala asupra cărora au fost instituite ipoteci, beneficiarul final va pune la dispoziția solicitantului documentele justificative (contract de ipotecă imobiliară și ultima dovada a obligațiilor de plată, cu condiția să nu fie emisă cu mai mult de 60 zile calendaristice înainte de data semnării contractului comercial) necesare demonstrării îndeplinirii condiției referitoare la menținerea proprietății. Neîndeplinirea condiției de mai sus, atrage neeligibilitatea clădirii rezidențiale unifamiliale și imposibilitatea accesării schemei de vouchere;

  • În cazul în care sistemele de panouri  fotovoltaice sunt amplasate pe teren, beneficiarul final trebuie să demonstreze proprietatea pentru întregul imobil (clădire rezidențială unifamilială și teren aferent).

Documente necesare - de obținut pănă la data de 25.11.2024

Înscrierea va fi făcută de către instalator.

  • Documentul de identitate 

  • Extras de carte funciară emis de autoritățile competente pe numele beneficiarului final, cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la operatorul economic.

  • Factură energie electrică și Certificat de racordare pe numele beneficiarului prin care se demonstrează că persoana fizică deține deja un sistem de panouri solare cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW

  • Contractul comercial între consumator, în calitate de beneficiar final și instalator

  • Orice alte documente care se consideră a fi necesare pentru demonstrarea criteriilor de eligibilitate. În cazul în care se impune clarificarea unor inadvertențe identificate în cadrul documentelor solicitate la punctele de mai sus, Beneficiarul final, la solicitarea instalatorului (solicitantul de finanțare) sau a GUEE-ului, poate demonstra îndeplinirea criteriilor de eligibilitate prin anexarea unor documente facultative din care să reiasă încadrarea în condițiile specifice prezentului ghid.

Toate documentele sunt obligatorii, indiferent de anul construcției imobilului și de localizarea lui.

Sunt eligibile și persoanele care au sisteme instalate prin Casa Verde.


Solicită informații pentru instalarea bateriilor prin programul RePower-EU

Ne poți contacta la numărul de telefon

+40.757.778.890